Marjo van Bergen

‘Hoe is het met je?’ Mijn antwoord op die vraag is meestal: ‘Nou, druk!’.  Dat is al heel lang zo. En toch, er is ook een stroom van stilte onder al mijn chaotische drukte. Die afwisseling van drukte, chaos, heel hard werken, en inkeer, stilte, bezinning ken ik al mijn hele leven.

Katholiek opgevoed vond ik stilte ondersteund door meditatie en zingen in de jongerengemeenschappen van Pax Christi en Taizé. Aandachtig stil zijn in een groep is één van de mooiste ervaringen die ik ken. Aandachtig stil zijn in mijn eentje heb ik moeten leren.

leegte4Een van de plekken waar ik altijd verstilling  heb kunnen vinden is buiten de stad, in de natuur. Als randstedeling is dat vaak op het strand. In de duinen. Maar ook op allerlei andere plekken.

kerkhof2Heel lang ben ik een fan geweest van begraafplaatsen, en nog steeds zoek ik ze graag op. Vanwege de tijdloosheid die ik er kan ervaren, de stilte, een plek waar veel van wat gebeurd is ter ruste gelegd kan worden.

toiletAls er geen mogelijkheid is uit te breken op een drukke dag, tijdens het werk, is er altijd nog het toilet, waar ik even de waan van de werkdag achter kan laten. Mezelf even opsluiten, afsluiten.

grafiti2Ik vond hoe langer hoe meer stille plekken. Ook in de stad, thuis. Vaak onverwacht. Ik begon het postzegels te noemen: afgebakende stille plaatsen, waar rond om heen het leven in volle vaart voortdreunt. Maar daarbinnen is het stil. Ik leerde er alert op worden en ze te begroeten en ervaren als ik ze onderweg tegenkwam.

Hoe meer begeleidingswerk ik ging doen in de loop van mijn werkzame leven, hoe meer ik ook daar de kracht van stilte ging ervaren. In een begeleidingsgesprek is het moment waarop mijn cliënt stilvalt, geen woorden heeft, vaak het moment waarop er iets wezenlijks gebeurt. Ik leerde stilte hanteren als een manier om een context te scheppen waarin iets wezenlijks kan gebeuren. Niet alleen in mijn individuele begeleidingscontacten, maar ook in groepen.

In mijn werk als humanistisch geestelijk begeleider leerde ik met stilte, ritme en tempowisselingen omgaan in rituelen en in retraites. Tijd om aan mijn vrijgevestigde praktijk, In Transit Coaching, een aparte tak toe te voegen: Tijd voor Stilte, speciaal voor stiltezoekers. Om postzegels van stilte te creëren en die toegankelijk maken voor anderen: om ze te ervaren, om er in af te dalen, om er tot je zelf te komen, om er nieuwe inzichten en energie op te doen.